top of page
Caesar Rudolf Zimbert Paul Amsingh

Caesar Rudolf Zimbert Paul Amsingh

Grafvak:

21

geboren: 14 mei 1895 te Amsterdam
overleden: 15 april 1945 te Sint Pancras, 49 jaar oud
burg. staat: gescheiden
beroep: exportmanager, commercieel bedrijfsleider en economisch adviseur
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Con slancio

Achtergrond

Caes Amsingh woonde en werkte in Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

In de loop van de oorlog verleende hij financiële steun aan het verzet en steunde de Radiodienst hiervan.


In oktober 1944 werden voor de zender Arend in Amsterdam nieuwe zendadressen gezocht. Deze zender werd door Raad van Verzet - een landelijke koepelorganisatie van verzetsgroepen - gebruikt voor het verzenden en ontvangen van honderden telegrammen naar en van het reeds bevrijde Eindhoven.


Via kanalen in het verzet kwam de zender bij Amsingh terecht. Nadat de situatie hier in december 1944 door moeilijkheden met de stroomvoorziening te gevaarlijk was geworden, werd de zender ondergebracht in het laboratorium van de patholoog-anatoom Pompe in het OLV-Gasthuis in Amsterdam.

Arrestatie en moord

Op 25 februari 1945 werd de zender na peiling of verraad in het OLV-Gasthuis door de Sicherheitspolizei gevonden. Diezelfde dag werden Pompe en Amsingh en de bacterioloog-seroloog professor Charlotte Ruys, die ook bij de zender was betrokken, gearresteerd. Amsingh en Pompe werden overgebracht naar het Huis van bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 15 april 1945 werd hij, samen met 19 andere verzetsmensen, waaronder Pompe, in Sint Pancras doodgeschoten als represaille voor een aanslag op een trein van het Duitse leger. De lichamen werden provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.


Charlotte Ruys bleef tot de bevrijding in gevangenschap.

bottom of page