top of page
Bernardus Paulus Maria Speet

Bernardus Paulus Maria Speet

Grafvak:

13

geboren: 14 september 1920 in Alkmaar
overleden: 17 december 1944 in Wormerveer, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: journalist in Alkmaar
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 1

R.I.P. Hier rust onze enige zoon en broer

Achtergrond

Ben Speet woonde in Alkmaar en werkte als journalist voor het dagblad De Tijd.

Verzetsactiviteiten

Aangezien Speet in verband met zijn beroep als journalist na spertijd nog op straat mocht, werd hij in de zomer van 1944 door verzetsman Muris gevraagd inlichtingen te verzamelen over Duitse troepensterkte en -bewegingen in Alkmaar.


Speet werd na de oprichting van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in 1944 opgenomen in de plaatselijke Staf. Zijn ouderlijk huis fungeerde als commandopost. Vanaf september 1944 redigeerde hij het illegale nieuwsblad Recht door Zee, dat in korte tijd een oplage kreeg van 1500 exemplaren.

Arrestatie en moord

Op 23 november 1944 ging Speet met een BS-opdracht naar de woning van de inlichtingenofficier van het districtscommando van de BS in Alkmaar. Hier werd hij door Landwachters (leden van een pro-Duitse Nederlandse paramilitaire organisatie), die daar net een inval hadden gedaan, gearresteerd. Bij het fouilleren ontdekte men een brief met het briefhoofd van de BS, exemplaren van Recht door Zee en de personalia en het signalement van een ‘fout’ persoon die door de BS geschaduwd moest worden.


De Sicherheitspolizei trof bij de hierop volgende huiszoeking in zijn ouderlijk huis een radiotoestel, fotoapparaat, stencilmachine en schrijfmachine aan. Naar aanleiding hiervan werd Speet via de Ortskommandantur en het Huis van Bewaring in Alkmaar op 1 december overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam. Hier werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 17 december 1944 werd hij als represaille voor het tot zinken brengen van een rijnaak geladen met machines in Wormerveer met vier andere verzetsmensen gefusilleerd. Met zijn lotgenoten werd hij op bevel van de bezetter begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page