top of page
Bernardus Hollander

Bernardus Hollander

Grafvak:

36

geboren: 25 oktober 1925 te Delft
overleden: 11 april 1945 te Zijpe, 19 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Rust in vrede

Achtergrond

Ben Hollander, aan het begin van de oorlog veertien jaar jong, woonde tijdens de eerste oorlogsjaren bij zijn ouders in Delft. Na verplicht een periode in Duitsland te hebben gewerkt, keerde hij na een verlof niet meer terug. Hij dook hij onder op de boerderij van fruitkweker Jan Prins in Noordbeemster.

Verzetsactiviteiten

Net als zijn onderduikgever en diens 21-jarige zoon Arie Prins sloot Hollander zich in september 1944 aan bij een stootgroep van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Op de boerderij was een bergplaats voor wapens van de groep ingericht. Hollander kreeg er met andere BS’ers wapeninstructie.

Arrestatie en moord

Op 27 maart 1945 vond een overval op de boerderij plaats door de Duitse Militaire Politie, de Feldgendarmerie, vermoedelijk als gevolg van verraad. Tijdens de hierop volgende huiszoeking werden niet alleen Hollander en twee andere onderduikers aangetroffen, maar ook een radiotoestel, twee instructiewapens en een handgranaat.


Vader en zoon Prins en de drie onderduikers werden gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring in Alkmaar. Tevens werden zij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 11 april 1945 werd Hollander met Arie Prins en één van de andere onderduikers in Zijpe gefusilleerd als represaille voor de sabotage aan een brugdek in Zijpe. Hun lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.


Vader Jan Prins werd op 15 april 1945 in Sint Pancras doodgeschoten.

bottom of page