top of page
Bernardus Gerardus Johannes Genemans

Bernardus Gerardus Johannes Genemans

Grafvak:

35

geboren: 15 mei 1919 te Amsterdam
overleden: 12 februari 1945 te Haarlem, 25 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: fabrikant van poppenkoppen te Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 2

R.I.P. Rust zacht, lieve Ben

Achtergrond

Ben Genemans woonde tijdens de oorlog bij zijn ouders in Amsterdam. Na het behalen van het mulodiploma was hij werkzaam als reiziger in toiletartikelen en als kapper in de kapsalon van zijn vader. Eind 1942 begon hij in een werkplaats aan de Kloveniersburgwal met de fabricage van poppenkoppen.

Verzetsactiviteiten

In zijn werkplaats bood Genemans een aantal onderduikers de mogelijkheid illegaal bij hem te werken. Later werd hij lid van een knokploeg in Amsterdam.

Arrestatie en moord

Op 23 januari 1945 werd Genemans tijdens het uitvoeren van een opdracht van de knokploeg gearresteerd en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Tevens werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. Zes weken daarvoor was hij in ondertrouw gegaan.


Op 12 februari 1945 werd hij als represaille voor het doodschieten van een Duitse onderofficier en een soldaat in Haarlem met zeven anderen in Haarlem gefusilleerd. Zij werden op bevel van de bezetter in een provisorisch massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

bottom of page