top of page
Bastiaan van Beveren

Bastiaan van Beveren

Grafvak:

35

geboren: 2 december 1923 te Rotterdam
overleden: 12 februari 1945 te Haarlem, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: kantoorbediende te Middelburg
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 2

Die overwint zal alles beërven. Openb. 21:7

Achtergrond

Bas van Beveren werkte als kantoorbediende bij de belastingdienst in Middelburg. Begin maart 1943 gaf hij om principiële redenen geen gehoor aan een oproep voor de verplichte Nederlandse Arbeidsdienst. Omdat hij in mei 1943 ook geen gehoor wilde geven aan de oproep voor tewerkstelling in Duitsland, dook hij onder in Rilland-Bath.


Toen bleek dat hij daar niet langer kon blijven, trok hij in augustus 1943 naar zijn zuster in Amsterdam. Haar man zat sinds juni 1941 in verband met verzetsactiviteiten in gevangenschap in Duitsland.

Verzetsactiviteiten

In Amsterdam raakte Van Beveren betrokken bij het bezorgen van bonkaarten voor onderduikers. Ook verspreidde hij illegale lectuur, vooral de landelijke editie van Trouw.


Vanaf eind oktober 1944 werkte hij mee aan het stencilen van een Amsterdamse editie van Trouw. Hiervan werd hij een van de hoofdverspreiders in de stad.

Arrestatie en moord

Op 16 januari 1945 werd Van Beveren, terwijl hij pakken Trouw bij zich had, gearresteerd op een contactadres waar juist een inval door de Sicherheitspolizei had plaatsgevonden. Vervolgens werd hij overgebracht naar het Huis van bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 12 februari 1945 werd hij als represaille voor het doodschieten van een Duitse onderofficier en een soldaat in Haarlem tezamen met zeven anderen in Haarlem gefusilleerd. In een provisorisch massagraf in de duinen werden zij op bevel van de bezetter begraven.

bottom of page