top of page
Augustinus Aloysius Eijffinger

Augustinus Aloysius Eijffinger

Grafvak:

38

geboren: 10 maart 1925 in Den Haag
overleden: 8 maart 1945 in Amsterdam, 19 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: hotelknecht en schrijver bij de belastingen in Den Haag
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P. Hij viel voor God en vaderland. Rust in vrede lieve Guus

Achtergrond

Guus Eijffinger woonde in Den Haag bij zijn ouders. In de oorlog was hij werkzaam als hotelknecht en schrijver bij de belastingdienst. Eind 1944 dook hij onder in Wervershoof uit angst bij een razzia te worden opgepakt en verplicht in Duitsland te moeten gaan werken. Eijffinger kwam in huis bij wachtmeester der marechaussee Lodder, de plaatselijk commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Verzetsactiviteiten

Lodder had in zijn huis een luisterpost van het illegale blad De Nieuwspomp. Tevens gaf hij wapeninstructie aan leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Eijffinger hielp zijn onderduikgever hierbij.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad overviel de Grüne Polizei op 25 januari 1945 de woning van Lodder. Eijffinger probeerde te vluchten door in een sloot te springen. De Grünen namen hem onder vuur, waardoor hij zijn vluchtpoging moest opgeven. Kletsnat werd hij in de overvalwagen gegooid. Met Lodder en een aantal andere verzetsmensen werd hij via Medemblik en Alkmaar overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Hier werden zij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 8 maart werd Eijffinger als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in massagraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page