Arie Kapitein
Grafvak:
7
geboren: 1 juni 1891 in Winkel
overleden: 17 november 1944 in Alkmaar, 53 jaar oud
burg. staat: weduwnaar
beroep: zelfstandig veehouder en vrachtrijder in Burgerbrug bij Zijpe
geloof: protestant
vindplaats: gedenksteen 1
Gedenk mijner, mijn God, ten goede, alles wat ik aan dit volk gedaan heb. Neh. 5:19
Achtergrond
Arie Kapitein was sinds 1943 weduwnaar en vader van vier kinderen, van wie er twee nog thuis woonden. Hij werkte als veehouder en vrachtwagenchauffeur met een Opel die op een gasgenerator liep.
Verzetsactiviteiten
Kapiteins verzetsactiviteiten zijn niet geheel duidelijk. Een verrader betichtte hem ervan dat hij contacten had met het verzet en dit mogelijk financieel ondersteunde. Ook zou hij wapens en een partij benzine verbergen.
Arrestatie en moord
Eind oktober 1944 lichtte een Alkmaarse V-mann de Sicherheitspolizei (Sipo) in dat Kapitein zich mogelijk bezighield met illegale activiteiten. Een V-mann is een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden. Hierop ging de Sipo naar de woning van Kapitein waar zij zich als in uniformen van de Sicherheitsdienst verklede verzetsmensen voordeden, die een flinke partij benzine nodig hadden. Nadat Kapitein had toegezegd de benzine te zullen bemachtigen en deze gratis ter beschikking te stellen, werd een vervolgafspraak gemaakt.
Een week later, op 6 november, keerde de Sipo terug en arresteerde Kapitein. Op zijn aanwijzing werd in een koeschuur slechts een ouderwetse, onbruikbare revolver gevonden. Overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam werd Kapitein intensief verhoord om meer te weten te komen over de illegaliteit rond Zijpe.
Elf dagen later werd hij in het kader van een represaillemaatregel voor de moordaanslag op Rottenführer Meijer, die had geprobeerd te infiltreren in het verzet, met vier anderen in Alkmaar gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.