top of page
Arie Henk Verwoerd

Arie Henk Verwoerd

Grafvak:

3

geboren: 12 augustus 1926 in Amsterdam
overleden: 12 maart 1945 in Amsterdam, 18 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: scholier in Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Veilig in Jezus armen

Achtergrond

Henk Verwoerd was leerling van het Hervormd Lyceum in Amsterdam en woonde bij zijn ouders. In zijn ouderlijk huis was vanaf begin 1945 het hoofdkwartier gevestigd van de verzetsgroep Groep 2000.

Verzetsactiviteiten

Verwoerd en zijn ouders waren actief in Groep 2000.

Arrestatie en moord

Op vrijdag 9 maart 1945 moest Verwoerd tijdens een straatcontrole zijn persoonsbewijs (PB) laten zien. De Nederlandse politieman zag meteen dat het geboortejaar op het PB was vervalst. Verwoerd had dit zelf veranderd in ‘1928’ om als ‘16-jarige’ niet in aanmerking te komen voor tewerkstelling in Duitsland. Hij werd gearresteerd, overgedragen aan de Sicherheitspolizei (Sipo) en verhoord. Niet lang daarna werd zijn ouderlijk huis door de Sipo doorzocht, waarbij zijn ouders en zeventienjarige zuster werden gearresteerd.


Toen leden van Groep 2000 probeerden in het pand de codesleutel in veiligheid te brengen die toegang gaf tot een belangrijk register van de verzetsgroep, troffen zij onverwacht enkele Sipo-medewerkers aan. Onder hen was SS-Hauptscharführer en Kriminaloberassistent bij het Einsatzkommando Amsterdam Ernst Wehner. In een reflex schoot een van de Groep 2000-mannen hem neer. De bezetter nam deze moord hoog op en besloot 30 Todeskandidaten te fusilleren.


Op 12 maart 1945 werden Verwoerd en zijn vader met 28 andere verzetsmensen als represaille voor de dood van Wehner op het Eerste Weteringplantsoen gefusilleerd. Hun lichamen werden provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page