top of page
Arie Frans

Arie Frans

Grafvak:

16

geboren: 20 oktober 1911 te Heiloo
overleden: 1 januari 1945 te Heiloo, 33 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: veehouder te Heiloo
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 1

En uwe rechterhand behoudt mij. Psalm 138:6-8

Achtergrond

Arie Frans was sedert 1942, met twee broers, mede-eigenaar van een veehouderijbedrijf. Hij woonde met zijn vrouw en twee kinderen in Heiloo.

Verzetsactiviteiten

Frans was niet aangesloten bij een illegale organisatie. Zijn verzet bestond uit het onderdak verlenen aan familieleden die door de bezetter werden gezocht.

Arrestatie en moord

Een zwager van Frans, Jacob Wagenaar, was sedert september 1944 groepscommandant van de BS-SG. Toen hij in de nacht van 10 op 11 oktober op weg was naar een afwerpterrein om gedropte wapens op te halen, ontstond bij een brug een schietpartij met een groep patrouillerende Duitsers en Landwachters (leden van een pro-Duitse Nederlandse paramilitaire organisatie). Tijdens het vuurgevecht werd bij Wagenaar een duim afgeschoten. Hij dook onder op de boerderij van zijn zuster Geertje en zwager Arie in Heiloo.


Als gevolg van verraad door een bij Wagenaar verblijvende Zeeuwse evacué vond op de boerderij van Frans op oudejaarsavond 1944 een inval plaats door enkele Landwachters. Jacob Wagenaar zag kans te ontvluchten, maar werd bij de achtervolging aangeschoten en gearresteerd. Arie Frans werd ook aangehouden en meegenomen naar Alkmaar. Na in het hoofdkwartier van de Landwacht door het hoofd te zijn geschoten, overleed hij in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag in het Marine-Lazarett in Heiloo. Vervolgens werd hij in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

bottom of page