top of page
Antoon Willem Beernink

Antoon Willem Beernink

Grafvak:

22

geboren: 19 februari 1919 te Wormerveer
overleden: 2 april 1945 te Fallersleben (Duitsland), 26 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: fabrieksarbeider te Wormerveer
geloof: gereformeerd
vindplaats: het Russenfeld van het Waldfriedhof te Wolfsburg

2 Petrus 3 vers 13. Maar wij verwachten, naar zijne belofte, nieuwe hemelen en eene nieuwe aarde, in dewelke gerechtigheid woont

Achtergrond

Antoon Beernink was als fabrieksarbeider werkzaam bij de Koninklijke Cacao- en Chocoladefabrieken NV Erve H. de Jong in Wormerveer. Nadat de Anti-Revolutionaire Partij, waarin hij actief was, in juni 1941 door de bezetter was opgeheven, bleef hij drukwerk van de partij in Noord-Holland verspreiden.

Verzetsactiviteiten

Om uitzending naar Duitsland te voorkomen, nam hij ontslag en wijdde zich geheel aan het verzet. In 1942 begon hij met het verlenen van hulp aan onderduikers. Vanaf 1943 maakte hij deel uit van de leiding van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) in Wormerveer.


Onder een schoolgebouw werd een weggetimmerde ruimte gevonden die hij als schuilplaats voor zijn illegale werkzaamheden gebruikte: het ‘stookhok’. Hier verzorgde hij de centrale LO-administratie en de verspreiding van distributiekaarten voor onderduikers in de hele kop van Noord-Holland. Daarnaast bracht hij mensen naar onderduikadressen en zorgde voor persoonsbewijzen en honderden bonkaarten.


Ook was hij actief betrokken bij het namaken van stempels en het drukken van valse inlegvellen. Tevens verspreidde hij de illegale bladen Vrij Nederland en Trouw en bracht koffers vol illegale lectuur door het land.

Arrestatie en moord

Op 19 oktober 1943 werd hij tijdens de provinciale vergadering van de LO in Hoorn door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Na gevangen te hebben gezeten in Amsterdam, Vught en het concentratiekamp Neuengamme, overleed hij op 2 april 1945 van honger en uitputting in het Aussenkommando Fallersleben, nabij Wolfsburg. Hier werkten gevangenen voor de Volkswagen fabrieken.


Na eerst begraven te hebben gelegen in het Russenfeld te Wolfsburg en op een begraafplaats in Hannover, werd Beernink in 1955 herbegraven op de Eerebegraafplaats. Het was de laatste begrafenis die hier plaats vond.

bottom of page