top of page
Antonius Wilhelmus Ammerlaan

Antonius Wilhelmus Ammerlaan

Grafvak:

29

geboren: 17 september 1899 te Amsterdam
overleden: 6 februari 1945 te Hoogkarspel, 45 jaar oud
burg. staat: gehuwd en een dochter en zoon
beroep: chef-inkoper
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 1

Rust in vrede

Achtergrond

Willy Ammerlaan was sedert 1926 als chef-inkoper manufacturen werkzaam bij een Manufacturenhandel in Dordrecht.

Verzetsactiviteiten

Vanaf eind 1943/begin 1944 maakte hij deel uit van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers afdeling Dordrecht. Daarnaast was hij lid van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen.


Na september 1944 sloot Ammerlaan zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij voorzag onderduikers van bonkaarten en bracht geld bij stakende spoorwegmannen en hun gezinnen.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door een onderduiker werd Ammerlaan op 28 november 1944 om vier uur in de ochtend in zijn woning door drie leden van de Feldgendarmerie en een Nederlands lid van de Duitse Sicherheitspolizei gearresteerd. Tijdens het eerste verhoor werd hij zwaar mishandeld.


Hij verbleef vervolgens ruim twee maanden in gevangenschap in Dordrecht, Rotterdam en Utrecht. Uiteindelijk werd hij overgebracht naar het Huis van bewaring in Amsterdam. Hier werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 6 februari 1945 werd hij samen met vier andere verzetsmensen in Hoogkarspel doodgeschoten. De fusillade was een represaille voor de gewelddadige bevrijding van een aantal mensen uit de omgeving van Hoogkarspel die illegaal bomen hadden gerooid om aan brandstof te komen. De lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.


Zijn echtgenote dook na de arrestatie van haar man met hun twee kinderen onder in Gorinchem. Bij terugkeer na de bevrijding in hun woning in Dordrecht bleken de meubels zwaar beschadigd en het linnengoed, de dekens, gordijnen, boeken en de gehele garderobe gestolen.

bottom of page