top of page
Anton Marinus Pleyte

Anton Marinus Pleyte

Grafvak:

33

geboren: 8 juni 1921 in Amsterdam
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 22 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student natuurkunde in Delft
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5

Mede ter nagedachtenis van Jan Dirk Pleyte 14 maart 1923 - 19 april 1945. Het is beter het tijdelijke dan het eeuwige te verliezen. Juliana v. Stolberg

Achtergrond

Ton Pleyte studeerde vanaf 1939 natuurkunde aan de Technische Hogeschool (nu TU) in Delft.

Verzetsactiviteiten

In 1942 werd Pleyte lid van de verzetsgroep CS-6 in Amsterdam. Hij richtte met medelid Janka Boissevain in de kelder van het ouderlijk huis van Janka een werkplaats in voor het vervaardigen van explosieven.


Pleyte probeerde in mei 1943 met Janka en anderen tweemaal een Duitse verlofgangerstrein en éénmaal een Duits militair transport in de lucht te laten vliegen. Alle pogingen mislukten. Op 4 juni 1943 was Pleyte betrokken bij het opblazen van een gedeelte van de spoorlijn tussen Groningen en Assen.

Arrestatie en moord

Op 2 augustus 1943 werd Pleyte met Janka in diens ouderlijk huis gearresteerd als gevolg van het doorslaan van een gearresteerd CS-6 lid.


Op 30 september 1943 werd Pleyte door het Polizeistandgericht in Amsterdam, na een meer dan tien uur durend proces, met achttien andere leden van de opgerolde verzetsgroep CS-6, onder wie Janka, ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.

bottom of page