top of page
Aloïsius Cornelis Vlasman

Aloïsius Cornelis Vlasman

Grafvak:

11

geboren: 18 november 1908 in Utrecht
overleden: 11 april 1945 in Laren, 36 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: adjunct-inspecteur bij het distributiekantoor in Maartensdijk
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P.

Achtergrond

Wies Vlasman werkte in Amsterdam als contractafwikkelaar bij de NV Oxyde tot het bedrijf eind september 1941 als Joods bezit moest sluiten. Daarna ging hij werken bij de accountantsdienst van het Rijksbureau voor Metalen. Begin 1943 werd hij adjunct-inspecteur bij het distributiekantoor in Maartensdijk.


Vlasman was sinds 1933 lid van de Communistische Partij Nederland (CPN).

Verzetsactiviteiten

Vlasman voorzag vanaf 1941 onderduikers in Amsterdam en het Gooi van stam- en bonkaarten en persoonsbewijzen. Het ging daarbij om communisten, Joden en mannen die niet in krijgsgevangenschap wilden terugkeren.


Hij was medewerker van het illegale communistische blad De Waarheid dat in 1940 was opgericht als verzetskrant. In zijn woning in Eemnes vonden regelmatig besprekingen van topfiguren van dit blad plaats. Ook verbleven er gedurende langere tijd onderduikers.


Tijdens een nachtelijke huiszoeking door de Sicherheitspolizei in oktober 1942, werd een Joods echtpaar dat bij Vlasman met hun zoontje was ondergedoken niet gevonden. Zij hielden zich verborgen achter een getimmerde schuilwand. Vlasman werd echter gearresteerd en langdurig in Amsterdam verhoord. Wegens gebrek aan bewijs werd hij na zeven weken weer vrijgelaten. Hierna zette hij zijn verzet voort.

Arrestatie en moord

In de vroege ochtend van 11 april 1945 werd Vlasman thuis gearresteerd, kort nadat een gewond lid van een knokploeg in een naburige schuur door Duitse militairen was gevonden. Waarom de militairen bij hem binnenvielen is nooit duidelijk geworden.


Diezelfde dag werden hij en de gewonde verzetsman in Laren, bij de villa waarin een Duits militair commando was gevestigd, door de Sicherheitspolizei doodgeschoten. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page