top of page
Albertus Antonius Maria Hoekstra

Albertus Antonius Maria Hoekstra

Grafvak:

40

geboren: 10 augustus 1923 te Amersfoort
overleden: 8 september 1944 te Abbenes, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: scholier in Haarlem
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: urn in algemene nis te Driehuis-Westerveld

Mijn schild ende betrouwen zijt gij o God mijn Heer

Achtergrond

Albert Hoekstra was scholier en woonde bij zijn ouders in Haarlem.

Verzetsactiviteiten

Sedert 1943 was Hoekstra medewerker van het in Heemstede uitgegeven illegale blad De Patriot > en verrichtte koeriersdiensten. Op 25 juli 1944 nam hij deel aan een overval op het politiebureau in Heemstede om vijf gevangenen te bevrijden.

Arrestatie en moord

In september 1944 leek het er op dat de bevrijding van Nederland elk ogenblik zou kunnen plaats vinden. Gevreesd werd dat de bezetter de ondermijnde dijken van de Haarlemmermeer vanwege de aanstaande bevrijding zou opblazen. Hoekstra en twee leden van de Knokploeg Haarlemmermeer kregen opdracht wapens te vervoeren voor de dijkbewaking bij het poldergemaal De Leeghwater aan de Kagerplassen.


Op het moment dat deze wapens in een boerderij in Abbenes werden opgeborgen, verschenen bij toeval twee Landwachters (leden van een Nederlandse pro-Duitse paramilitaire organisatie) die een aantal wapens opmerkten. Zij waarschuwden de Sicherheitspolizei in Amsterdam.


Toen de Sicherheitspolizei arriveerde, schoten ze de drie gearresteerde mannen na een kort verhoor ter plaatse dood. Drie dagen eerder was Alberts vader, Tijmen Hoekstra in Fort De Bilt gefusilleerd.


De stoffelijke resten van de drie mannen werden op bevel van de Duitsers gecremeerd in het crematorium te Westerveld. Op 10 december 1947 werden de urnen begraven in grafvak 40 van de Eerebegraafplaats.

bottom of page