top of page
Albert van der Ziel

Albert van der Ziel

Grafvak:

23

geboren: 20 juni 1908 in Zandeweer in Groningen
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 35 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: kweker in Zandeweer
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 6

Gez. 50:3 Rust zacht, lieve man en vader

Achtergrond

Albert van der Ziel werkte als kweker in het Groningse dorp Zandeweer.

Verzetsactiviteiten

Medio 1943 sloot Van der Ziel zich aan bij een kort daarvoor gevormde verzetsgroep. Hij zocht adressen voor onderduikers en bezorgde bonkaarten, aardappelen, groenten en fruit aan ziekenhuizen, onderduikers en onderduikgevers. Hierbij werkte hij nauw samen met zijn plaatsgenoten Lijnema en Wittebol.

Arrestatie en moord

Toen Lijnema een gedrost lid van de NSKK, het Nationalsozialistische Kraftfahrkorps (Nationaalsocialistische Motorkorps) onderdak verleende, nam hij diens revolver af en gaf die aan Van der Ziel. Deze gaf het wapen op zijn beurt weer door.


Op 5 februari 1944, enkele dagen nadat Lijnema was aangehouden, werd Van der Ziel op verdenking van het doorgeven van wapens door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Hij werd na korte tijd tegen een losprijs van 500,- gulden vrijgelaten, maar op 14 februari voor een tweede maal gearresteerd.


Omstreeks Pinksteren werd hij van het Huis van Bewaring in Groningen overgebracht naar Kamp Vught. Op 2 juni 1944 werd hij door het Polizeistandgericht in Den Bosch ter dood veroordeeld. Vier dagen later werd hij met 28 andere verzetsmensen gefusilleerd in het duingebied bij Overveen en daar begraven in een massagraf.

bottom of page