top of page
Adrianus Franciscus Jacobus Meierdrees

Adrianus Franciscus Jacobus Meierdrees

Grafvak:

21

geboren: 30 mei 1908 in Amsterdam
overleden: 15 april 1945 in Sint Pancras, 36 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: lampenkappen- en karkassenmaker in Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 3

Arie, wij zijn je dankbaar voor wat je hebt gedaan

Achtergrond

Arie Meierdrees trouwde in 1933. In de periode daarna was hij afwisselend werkzaam als elektrisch lasser en werkloos. In 1937 werd zijn zoon geboren.


In 1938 begon hij in zijn woning in Amsterdam een lampenkappen-makerij. Het werk werd steeds moeilijker door de beperkte stroomlevering. In de herfst van 1944 stopte Meierdrees zijn werkzaamheden en richtte zijn werkplaats in voor de verkoop van warme soep aan buurtgenoten.

Verzetsactiviteiten

Meierdrees sloot zich in juli 1944 aan bij de knokploeg Reintje de Vos. Deze werd in september 1944 onderdeel van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij kreeg wapeninstructie en op zondagen maakte hij in zijn zaak wapens schoon en repareerde deze.

Arrestatie en moord

Nadat bij een inval door de Sicherheitspolizei in de woning van een pelotonscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten een groot aantal identiteitsplaatjes was aangetroffen, die voor na de bevrijding bedoeld waren, vonden in de vroege ochtend van zondag 8 april 1945 op diverse adressen in Amsterdam invallen plaats. Het adres van de pelotonscommandant was door een gearresteerde verzetsman doorgegeven.


Meierdrees werd genoemd op één van de identiteitsplaatjes en in zijn woning aangehouden. Hij werd ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Een week later werd hij, met negentien andere verzetsmensen, in Sint Pancras doodgeschoten als represaille voor een aanslag op een trein van het Duitse leger. De lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.


Drie maanden later werd zijn tweede kind, een dochter, geboren.

bottom of page