top of page
Adriaan Hendrikus Aernout Goldberg

Adriaan Hendrikus Aernout Goldberg

Grafvak:

40

geboren: 8 juni 1919 te Utrecht
overleden: 20 april 1944 te Brussel, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student rechten; directeur handelmaatschappij
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: massagraf in Brussel

Efeze 2:1-6

Achtergrond

Henk Goldberg was rechtenstudent en repetitor in Leiden. Hij woonde bij zijn ouders in Pijnacker. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 diende hij als reserve-officier/vaandrig bij de Luchtdoelartillerie. Als directeur van de NV Handelmaatschappij Haas & Co bezocht hij verschillende keren Duitsland.

Verzetsactiviteiten

Tijdens zijn reizen naar Duitsland bespioneerde Goldberg militaire instellingen. Hij ontdekte zo onder meer de ligplaatsen van de Duitse slagkruisers Gneisenau en Scharnhorst. Daarnaast verleende hij hulp aan Joodse landgenoten, bijvoorbeeld door hen illegaal over de Nederlands-Belgische grens te brengen.


Op 12 maart 1943 deed de Sicherheitspolizei (Sipo) een inval in een door hem gehuurde woning in Den Haag. Hij had deze waarschijnlijk gehuurd voor ondergedoken Joden. De Sipo trof hem daar niet aan. Zich bewust van het gevaar dat hij liep, vluchtte hij naar Brussel, waar hij zijn verzetsactiviteiten voortzette.

Arrestatie en moord

Op 26 juni 1943 werd hij in Brussel gearresteerd in verband met het vervoeren en verbergen van twee Canadese vliegers die in Noord-Brabant een noodlanding hadden gemaakt. Op 3 september 1943 werd hij ter dood veroordeeld, waarna tevergeefs gratieverzoeken werden ingediend. Op 20 april 1944, de verjaardag van Hitler, werd hij in Brussel gefusilleerd.


Op 23 mei 1946 werd Goldberg, na in een massagraf in Brussel te zijn geïdentificeerd, herbegraven op de Eerebegraafplaats. Postuum werd hem het Eisenhower-certificate for gallant service in assisting the escape of Allied soldiers from the enemy verleent.

bottom of page