top of page
Adam Petrus Rooth

Adam Petrus Rooth

Grafvak:

24

geboren: 4 juni 1903 in Amsterdam
overleden: 18 januari 1945 in Amsterdam, 41 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: commies bij het Gewestelijk Arbeidsbureau in Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 1

U stierf, opdat wij zouden leven. God geve u rust

Achtergrond

Adam Rooth werkte vanaf 1921 bij de Gemeentelijke Arbeidsbeurs, later Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB) in Amsterdam. Hij nam deel aan de Februaristaking in 1941 en zat als gevolg daarvan gedurende zeventien dagen gevangen in het Lloyd-Hotel aan de Oostelijke Handelskade.

Verzetsactiviteiten

Na zijn gevangenschap ging Rooth tijdens zijn GAB-werkzaamheden papieren vervalsen van de medische dienst om uitzending van arbeiders naar Duitsland te saboteren. Daarnaast verstrekte hij financiële hulp aan onderduikers, waaronder Joodse oud-collega’s, vervalste persoonsbewijzen en distribueerde bonkaarten.


Op 1 mei 1943 werd hij opnieuw gearresteerd, nu wegens het vervalsen van medische keuringsuitslagen en het vernietigen van vorderingslijsten. Hij zat vijf maanden gevangen in Amsterdam en zes in kamp Vught. In maart 1944 werd hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Na enige tijd als gevolg van hartproblemen thuis te zijn geweest, hervatte hij zijn werk bij het GAB en daarmee zijn illegale activiteiten.

Arrestatie en moord

Op 5 januari 1945 werden negen GAB-medewerkers, die in het kader van de Liese-Aktion aan de registratie van arbeidskrachten hadden meegewerkt, door het verzet neergeschoten, waarbij er zes werden gedood. De Liese-Aktion was een Duitse maatregel uit december 1944 die tot doel had Nederlandse mannen op te roepen voor de Duitse arbeidsinzet. Dit in verband met het tekort aan werkkrachten in Duitsland als gevolg van het Duitse Ardennenoffensief.


De Duitsers namen de liquidatie hoog op en besloten als represaille geen gevangenen die op Todeskandidaten-lijsten stonden te fusilleren, maar GAB-medewerkers van wie vermoed kon worden dat zij anti-Duits waren. Op 10 januari 1945 werden Rooth en zestien collega’s op kantoor gearresteerd. Nadat was uitgezocht wie van de gevangen genomen ambtenaren niets met deze zaak te maken had, werden elf mannen, waaronder Rooth, uitgezocht om te worden doodgeschoten.


De fusillade vond op 18 januari 1945 op de Amsteldijk in Amsterdam plaats. De lichamen werden op bevel van de bezetter naar de duinen bij Overveen afgevoerd en in een massagraf begraven.

bottom of page