top of page
Abraham Kornelis Kuiper

Abraham Kornelis Kuiper

Grafvak:

33

geboren: 28 augustus 1922 in Arnhem
overleden: 23 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student biologie in Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5

Achtergrond

Bram Kuiper behaalde in 1940 het eindexamen gymnasium-alfa en in 1941 het staatsexamen gymnasium-bèta Daarna studeerde hij biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Kuiper had communistische sympathieën. Hij woonde op kamers in het Suyckerhofje in Amsterdam, waar veel medebewoners actief waren in het verzet.

Verzetsactiviteiten

Kuiper verspreidde de illegale bladen De Waarheid, De Vrije Katheder en Het Parool. Via het studentenverzet kwam hij, net als zijn broer Sape, in contact met de verzetsgroep CS-6 en was betrokken bij het voorbereiden van sabotageaanslagen. Ook vervalste hij persoonsbewijzen voor onderduikers en paspoorten voor Joden die naar Zwitserland wilden ontkomen.


Op 2 april 1943 hoorde Kuiper bij de ruim vijftien personen die door de Sicherheitspolizei in het Suyckerhofje werden gearresteerd. Na een maand werd hij vrijgelaten. Mede omdat hij weigerde de loyaliteitsverklaring te tekenen, hetgeen de bezetter van studenten eiste, wilden zij verder kunnen studeren, dook hij onder.

Arrestatie en moord

Medio 1943 ging hij naar Antwerpen om een vluchtroute naar Zwitserland op betrouwbaarheid te controleren. Eind juni werd hij daar of in Brussel gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis St. Gilles. Van 28 augustus tot 12 oktober 1943 verbleef hij in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen en daarna in het Huis van Bewaring in Amsterdam.


Op 22 oktober 1943 werd Kuiper, met zes andere verzetsmannen, door het Polizeigericht Amsterdam ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.

bottom of page