top of page
Pierre Antoine Coronel

Pierre Antoine Coronel

Grafvak:

22

geboren: 26 december 1914 te Ouder-Amstel
overleden: 25 februari 1945 te Amsterdam, 30 jaar oud
burg. staat: ongehuwd (tweemaal gescheiden)
beroep: marconist
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 3

Rust zacht, lieve Pierre

Achtergrond

Pierre Coronel volgde in de jaren dertig een marconistenopleiding en was enige tijd werkzaam voor Radio-Holland. Tijdens de oorlog woonde hij afwisselend in Utrecht en Amsterdam. In 1942 werd hij in het kader van de arbeidsinzet verplicht tewerkgesteld in Ostfriesland in Duitsland.


Op 12 oktober 1942 trachtte hij met een door hemzelf vervalst persoonsbewijs per trein terug naar huis te reizen. Bij een controle werd hij gesnapt en overgebracht naar een gevangenis in Oldenburg. Na enige maanden gevangen te hebben gezeten, werd hij weer tewerkgesteld. Op 15 maart 1943 wist hij te ontvluchten en met succes naar Nederland terug te keren.

Verzetsactiviteiten

Terug in Nederland verleende Coronel hulp aan Joodse onderduikers. In de loop van 1944 kwam hij in contact met de Radiodienst van de Raad van Verzet (RVV): een landelijke koepelorganisatie van verzetsgroepen. Deze dienst wisselde informatie uit met Bureau Inlichtingen in Engeland.


Na korte tijd op de Veluwe te hebben gewerkt, kwam Coronel in september 1944 als marconist bij de Amsterdamse radiokring van de Radiodienst. Vanaf verschillende adressen in de hoofdstad verstuurde en ontving hij met zijn zender Arend ruim 2.650 telegrammen naar en van Bureau Inlichtingen in het reeds bevrijde Eindhoven.


Eind december 1944 werd het in verband met moeilijkheden met de stroomvoorziening te ingewikkeld om de zender op een particulier adres te houden. Daarom werd deze overgebracht naar het laboratorium van de patholoog-anatoom Pompe van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam.

Arrestatie en moord

Op 25 februari 1945 vond in het laboratorium een inval plaats door een groot aantal leden van Sicherheitspolizei en de Ordnungspolizei. Het is onduidelijk hoe de Duitsers wisten dat de zender hier stond. Bij het vuurgevecht dat daarop volgde werd Coronel dodelijk getroffen. Enkele dagen later werd zijn stoffelijk overschot begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page