top of page
Hendrikus Martinus Jan Gottlieb

Hendrikus Martinus Jan Gottlieb

Grafvak:

39

geboren: 13 januari 1916 te Den Haag
overleden: 6 november 1944 op de Waalsdorpervlakte, 28 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: wachtmeester van de marechaussee in Broek op Langedijk/parketwachter in Den Haag
geloof: evangelisch-luthers
vindplaats: Waalsdorpervlakte

Gedenkt hen, die voor ons aller vrijheid vielen

Achtergrond

Henk Gottlieb (‘Blonde Henk’) was in 1940 als beroepsmilitair gelegerd in Den Haag. Na de capitulatie trad hij in dienst bij de marechaussee en werd gestationeerd in Broek op Langedijk. In mei 1943 werd hij overgeplaatst naar het parket van de Haagse rechtbank.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1943 hielp Gottlieb onderduikers in het kader van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Tevens vervoerde hij in marechaussee-uniform neergeschoten Britse vliegers naar Amsterdam. Na zijn overplaatsing, in mei 1943, naar het parket van de Haagse rechtbank bleef hij onderduikers ondersteunen.


Medio 1944 werd hij lid van een knokploeg. Hij was betrokken bij overvallen op een distributiekantoor in Doorn, de Akkerbouwcentrale, een bijpostkantoor en een geldauto in Den Haag. Ook werkte hij mee aan het in brand steken van de zweefvliegtuigenfabriek Pander & Zn in Rijswijk.


Op 24 september nam hij deel aan het verkennen van een terrein onder Zoeterwoude voor het plegen van een overval op een in de Vliet liggende schuit. Deze was geladen was met munitie en levensmiddelen voor Duitsland.

Arrestatie en moord

Op 12 oktober 1944 deed de Sicherheitspolizei na verraad een inval op het ‘verzetsadres’ Laan van Nieuw Oost-Indië in Den Haag. Tientallen personen werden hier gearresteerd, onder wie Gottlieb en zijn verloofde. Na te zijn overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen, werd hij op 6 november 1944 op de Waalsdorpervlakte met enkele andere leden van zijn knokploeg gefusilleerd.


In 1947 werd zijn stoffelijk overschot met die van enkele leden van zijn knokploeg herbegraven op de Eerebegraafplaats.

bottom of page