top of page
Hendrik van Asten

Hendrik van Asten

Grafvak:

27

geboren: 27 september 1892 te Deventergeboren: 27 september 1892 te Deventer
overleden: 15 april 1945 te Sint Pancras, 52 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: behanger en stoffeerder
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 3

Ik heb den goeden strijd gestreden en het geloof behouden

Achtergrond

Hendrik van Asten werkte als zelfstandig behanger en stoffeerder in Haarlem

Verzetsactiviteiten

Van Asten was aanvankelijk zelfstandig op zoek naar onderduikadressen in Haarlem en omgeving. Vanaf medio 1943 deed hij dit werk in verband van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) Hij zorgde wekelijks voor zes à tien adressen. Zijn eigen woning fungeerde als ‘doorgangshuis’ voor de talrijke onderduikers.


Op 12 juli 1944 werd hij gearresteerd op verdenking van illegaal werk. Hij werd echter na een week vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Onmiddellijk zette hij zijn verzetswerk voort, onder meer als LO-districtsleider in Haarlem. In samenwerking met drukker Johan Enschedé zorgde hij voor illegaal gedrukte bonkaarten. Met H. Heule had hij enige tijd de leiding over de LO-Luisterpost in Haarlem, die telefoongesprekken tussen Duitse instanties afluisterde.


Vanaf oktober 1944 was Van Asten als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten actief op het gebied van de voedselvoorziening vanuit West-Friesland.

Arrestatie en moord

Op 18 maart 1945 vond een inval in zijn woning plaats. Men dacht dat hier een wapenopslagplaats verborgen was. Hoewel deze niet gevonden werd, vernielden de overvallers een deel van de inboedel. Nadat in een geheime bergplaats brieven over LO-werk waren gevonden, werd Van Asten aangehouden en overgebracht naar het Huis van bewaring in Amsterdam. Hier werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 15 april 1945 werd hij, samen met 19 andere verzetsmensen in Sint Pancras doodgeschoten als represaille voor een aanslag op een trein van het Duitse leger. De lichamen werden provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page