top of page
Hendrik Heerschop

Hendrik Heerschop

Grafvak:

8

geboren: 18 mei 1926 te Bussum
overleden: 6 april 1945 te Limmen, 18 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: matroos op een binnenvaartschip
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P. Lieve jongen, onze vrijheid is ook door jouw offer verkregen

Achtergrond

Hendrik Heerschop woonde in Hilversum en had de binnenvaartschool gedaan. In 1943-1944 werkte hij als matroos op een rijnaak. Zijn vader vond dit werk te gevaarlijk vanwege mogelijke beschietingen door geallieerde vliegtuigen. Hij zorgde ervoor dat zijn zoon een baan kreeg op het vliegveld tussen Loosdrecht en Hilversum, waar hijzelf ook werkte.


Op 23 oktober 1944 moesten alle mannelijke Hilversummers tussen 16 en 45 jaar zich melden voor graafwerkzaamheden in Duitsland. Vader en zoon Heerschop werden na enige dagen vrijgelaten, omdat zij als vliegveld-arbeider een speciaal Ausweis hadden.

Verzetsactiviteiten

Hendrik heeft, afgezien van het sporadisch verspreiden van illegale bladen, geen verzetsactiviteiten uitgevoerd.

Arrestatie en moord

Op 3 februari 1945 werd Hendrik met de vader van zijn vriendin op de Vaartweg in Hilversum gearresteerd. Aanleiding was dat zij ten eigen bate fietsen vorderden van voorbijgangers. Beiden waren bewapend en zijn aanstaande schoonvader had een Duits uniform aan. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 6 april 1945 werden zij met acht anderen als represaille voor het doden van een jonge Duitse militair in Limmen gefusilleerd. Hun lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

bottom of page