top of page
Franciscus Beukman

Franciscus Beukman

Grafvak:

37

geboren: 23 november 1921 te Amsterdam
overleden: 8 maart 1945 te Amsterdam, 23 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student medicijnen te Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Requiescat in pace

Achtergrond

Frans Beukman studeerde medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam. In april 1943 weigerde hij de loyaliteitsverklaring te tekenen, hetgeen de bezetter van de studenten eiste, wilden zij door kunnen studeren.


Op 6 mei gaf hij gevolg aan de oproep van de Höhere SS- und Polizeiführer Rauter, om zich te melden bij het Polizeisicherungsbereich in Amsterdam. Nog die avond werd hij, net als ca. 3200 andere studenten onder bewaking van de Ordnungspolizei en de Nederlandse politie per extra-trein van de NS naar het concentratiekamp in Ommen gebracht. In totaal werd hiermee ruim 40% van de mannelijke studenten gevangen gezet.


Omdat hij korte tijd later in Ommen een zenuwinzinking kreeg, werd hij overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis in Deventer. Hiermee ontliep hij het lot van het overgrote deel van de gevangen studenten, namelijk tewerkstelling in Duitsland. Later keerde hij, geestelijk nog verzwakt en ‘vergeten’ door de bezetter, terug naar Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

In augustus 1944 raakte Beukman betrokken bij het illegale blad De Wegwijzer. Naast redactionele werkzaamheden hield hij zich bezig met de verspreiding van het blad. Tevens was hij lid van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Later was hij ook lid van de Binnenlandse Strijdkrachten in Amsterdam.

Arrestatie en moord

Op 19 december 1944 werd hij thuis door Nederlandse leden van de Sicherheitspolizei gearresteerd. Hij werd ingesloten in het Huis van bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 8 maart werd Beukman als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter samen met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page