top of page
Anton Vermaat

Anton Vermaat

Grafvak:

20

geboren: 1 oktober 1913 in Nieuwenhoorn bij Hellevoetsluis
overleden: 17 februari 1945 in Halfweg, 31 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: torpedomaker bij de Koninklijke Marine in Den Helder en brandwacht bij de Rijkswerf Willemsoord
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 3

Rust zacht lieve man en pappie

Achtergrond

Anton Vermaat was als torpedomaker in dienst bij de Koninklijke Marine. Tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940 was hij aan boord van ‘Hr. Ms. Van Galen’. Deze torpedobootjager voer naar Rotterdam om het vliegveld Waalhaven en de Maasbruggen te beschermen. Op de Nieuwe Waterweg werd het schip door Duitse duikbommenwerpers tot zinken gebracht.


Onder de dertien gewonde bemanningsleden was Vermaat, die door een granaatscherf was getroffen. Na de capitulatie werd hij in zijn woonplaats Den Helder aangesteld als brandwacht bij de Rijkswerf Willemsoord.

Verzetsactiviteiten

Vermaat trad eind september 1944 toe tot de stoottroep Den Helder-Anna Paulowna van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij kreeg EHBO-les en leerde omgaan met een stengun als voorbereiding op verwachte gevechtshandelingen tegen de bezetter rond het spoedig verwachte einde van de oorlog.


Voor het verkrijgen van levensmiddelen voor het groeiend aantal stoottroepers nam Vermaat deel aan enkele overvallen op zwarthandelaren.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door een met de NSB sympathiserende dorpsgenoot verrichtte de Hafenüberwachungsstelle uit Den Helder op maandag 5 februari 1945 op diverse adressen in Anna Paulowna een overval. Vermaat, elf leden van de stoottroep, drie kwartiergevers en vijftien buitenstaanders, vooral onderduikers, werden opgepakt. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 17 februari 1945 werd Vermaat in Halfweg met negen anderen, onder wie zeven leden van zijn stoottroep, gefusilleerd als represaille voor een aanslag op de spoorlijn Amsterdam-Haarlem. Met zijn lotgenoten werd hij begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen. De verrader werd op 31 maart 1945 door het verzet geliquideerd.

bottom of page