Nationale Herdenking 4 mei 2021 op de Eerebegraafplaats. Alternatieven…

Ook dit jaar kunnen zowel de Herdenkingsbijeenkomst op het terrein van Publieke Werken als de Stille tocht over de Zeeweg en het samenzijn met duizenden mensen op de Eerebegraafplaats niet doorgaan. 

Op 4 mei 2021 zal vanaf 19:30 uur een aangepaste herdenking in beslotenheid worden gehouden op de Eerebegraafplaats. Dit in een poging om de mensen die rusten op de Eerebegraafplaats toch ook in deze bijzondere periode de verschuldigde eerbied te betuigen. Van deze aangepaste herdenking kunt u door de medewerking van Haarlem 105 een live stream zien die ook later terug te kijken is.
De Eerebegraafplaats zal op 4 mei 2021 vanaf 19:00 uur zijn afgesloten. Overdag kunt u wel van 09.00 tot 18.00 uur een bezoek brengen aan de Eerebegraafplaats. 

Via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei kunt u ook dit jaar bloemen op de Eerebegraafplaats laten leggen.

Om toch wat met elkaar te kunnen beleven hebben wij verder een sfeerfilm laten maken van gebeurtenissen uit de afgelopen jaren. Zodat men 4 Mei kan herbeleven. Zie zowel voor de sfeerfilm als de livestream de website www.nationaleherdenkingtebloemendaal.nl.
 
 

Welkom

Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de nazi’s, die het land vijf jaar lang hadden bezet. Overal werd uitbundig feestgevierd nu men zich verlost wist van de ijzeren greep van de bezetter. Niet iedereen voelde vreugde: de bezetting had veel mensen het leven gekost. In die meidagen werden bovendien velen vermist en familieleden verkeerden in bange onzekerheid over hun lot.

Fusillades
Al tijdens de oorlogsjaren was bekend dat de nazi’s zonder enige vorm van proces verzetsstrijders executeerden in de duinen. Ook bij Bloemendaal zijn veel mannen – en één vrouw – gefusilleerd. Het was niet bekend om hoeveel mensen het ging, evenmin wie er waren omgebracht en wat er met hun lichamen was gebeurd.

Begraafplaats van het verzet
In de zomer van 1945 kon in de duinen van Bloemendaal de trieste balans worden opgemaakt. In 45 grafkuilen, verdeeld over zes verschillende plaatsen, werden de stoffelijke overschotten van in totaal 422 mensen gevonden. Ruim honderd van hen waren in de duinen gefusilleerd, de overigen meestal in Amsterdam, maar ook op andere plaatsen. Sommigen werden in hun persoonlijke omgeving herbegraven, maar het merendeel, 372 slachtoffers, kreeg een eigen graf in de duinen.

Officiële website Stichting ‘De Eerebegraafplaats te Bloemendaal’
Om die laatste rustplaats in de duinen te beheren en de nagedachtenis aan de slachtoffers in stand te houden, werd op 27 mei 1946 de Stichting ‘De Eerebegraafplaats te Bloemendaal’ opgericht. Op deze website vindt u informatie over de Stichting: u kunt meer lezen over de geschiedenis, de slachtoffers die op de Eerebegraafplaats een laatste rustplaats vonden en over de Eerebegraafplaats zelf.

 

Nieuwe bewegwijzering op Eerebegraafplaats

Net voor 4 mei is op de Eerebegraafplaats nieuwe bewegwijzering geplaatst.

Het gebruikte materiaal is Corten-staal, dat roestbruin verkleurt, waardoor het overeenkomsten vertoont met de kleuren van de steensoorten die op de begraafplaats gebruikt zijn. De vorm van de staanders van de borden is afgeleid van helmgras, de kleur van de borden is gebaseerd op het patina van de urn.  

Wij zijn erg tevreden over het bereikte resultaat en hopen dat bezoekers de borden duidelijk vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotocollage Gerben den Boer, Technipartners)

 

65.000 tulpen op Eerebegraafplaats

De actie ‘Bloemen voor 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei,

waarbij een bos tulpen voor een oorlogsmonument gedoneerd kon worden, is een groot succes geworden. Gevolg: de Eerebegraafplaats  ontving op 4 mei 65.000 tulpen die zo mooi mogelijk over de begraafplaats verspreid zijn. Na drie en een half uur hard werken stond het er prachtig bij. Heel mooi dat dit kon plaatsvinden op de eerste 4 mei na de bevrijding waarop geen openbare herdenking gehouden kon worden.

 

Onze dank aan alle gulle donateurs!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto’s Tomas Grootveld)

 

 

 

 

Jaar van Verzet

In dit kader zijn filmpjes gemaakt over verschillende erebegraafplaatsen.
Volg deze links om ze te bekijken.