top of page
Teunis Klaas Wortman

Teunis Klaas Wortman

Grafvak:

23

geboren: 27 november 1911 in Geldermalsen
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 32 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: opperwachtmeester bij de marechaussee in Neede
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 6

Door genade behouden

Achtergrond

Teus Wortman werkte als opperwachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee in Neede.

Verzetsactiviteiten

Na de capitulatie van Nederland in mei 1940 sloot Wortman zich aan bij de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Hij ontwikkelde zich tot één van de leidende figuren van het politieverzet in de Gelderse Achterhoek. Als verzetsleider reisde hij veel en probeerde overal contacten te leggen.


In 1943 raakte hij in het kader van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan onderduikers betrokken bij de hulp aan onderduikers. Tevens werd hij medewerker van de knokploeg Aalten. Als marechaussee waarschuwde Wortman voor razzia’s, verleende medewerking aan de overvallen op de distributiekantoren in Neede en Borculo en hield zich bezig met het verkrijgen en vervoeren van wapens.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door W. Markus vond op de avond van 20 april 1944 een inval plaats door de Sicherheitspolizei in Wortmans woning in de marechausseekazerne in Neede. Markus was een Vertrauensmann (V-mann) die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden.


Wortman was op een verzetsvergadering in Eibergen en kon niet worden gewaarschuwd. Teruglopend naar huis werd hij gearresteerd en overgebracht naar kamp Vught. In kamp Vught werd hij ingesloten in een van de bunkercellen; een soort zeer kleine isoleercel.


Na door het Polizeistandgericht in Den Bosch ter dood te zijn veroordeeld, werd hij met 28 andere verzetsmensen op 6 juni 1944 gefusilleerd in het duingebied bij Overveen en daar begraven in een massagraf. De verrader Markus werd in 1945 gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd. In 1956 werd hij vrijgelaten.

bottom of page