top of page
Willem Jan van Dorsten

Willem Jan van Dorsten

Grafvak:

27

geboren: 28 juli 1915 te Aarlanderveen
overleden: 6 januari 1945 te Amsterdam, 29 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: kapper te Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 1

Hier rust mijn zorgzame echtgenoot. Rust zacht lieve Willem

Achtergrond

Willem van Dorsten woonde met zijn echtgenote in Amsterdam. Hier was hij als kapper werkzaam. Voor de oorlog had hij al belangstelling voor het nationaalsocialisme. Per 1 juni 1941 trad hij als lid toe tot de NSB. Ook werd hij lid van de WA, de weerafdeling van de NSB, en abonnee van het weekblad De Zwarte Soldaat. Vanaf juni 1942 maakte hij deel uit van de Vrijwillige Hulppolitie.


Medio juni 1943 zei Van Dorsten zijn NSB- en WA-lidmaatschappen op en nam ontslag bij de Hulppolitie. In brieven aan de leiding gaf hij aan dat hij teleurgesteld was in de ontvangen orders en zich niet kon verenigen met de gevolgde politiek. Na twee weken aannemerswerk in Frankrijk, werd hij gevangen genomen en ondergebracht in kamp Amersfoort. Daarna werd hij tewerkgesteld in een gifgasfabriek in Duitsland. Hier vandaan wist hij te vluchten en dook onder bij familie in Zwolle.

Verzetsactiviteiten

In Zwolle kreeg hij eind 1944 contact met de Groep-Paul, één van de gewapende groepen van de Persoonsbewijzencentrale, die zich bezig hield met het vervalsen en stelen van persoonsbewijzen en andere officiële papieren voor onderduikers en verzetsmensen.

Arrestatie en moord

Op 5 januari 1945 deed Van Dorsten voor de eerste maal mee aan een illegale activiteit. Het betrof de gewapende overval op de Chocolade- en Suikerwarenfabriek Klene & Co in Amsterdam om een grote partij suiker te bemachtigen. Omdat de echtgenote van de conciërge van Klene vermoedde dat er een inbraak plaats vond door zwarthandelaren, waarschuwde zij de politie. Toen deze arriveerde, volgde een vuurgevecht waarbij een van de overvallers werd gedood en Van Dorsten en de anderen werden gearresteerd . Zij werden overgebracht naar het Huis van bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


De volgende dag werd Van Dorsten met vier andere deelnemers aan de overval als represaille voor de brandstichting in de Spieghelschool in Amsterdam, bij deze school, doodgeschoten. Hun lichamen werden provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page