top of page
Klaas Wever

Klaas Wever

Grafvak:

3

geboren: 28 juli 1924 in Rotterdam
overleden: 12 maart 1945 in Amsterdam, 20 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: typograaf in Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Vrijheid, beschut met hart en hand, viel jij, ons kind, voor Nederland. R.I.P.

Achtergrond

Klaas Wever werkte als typograaf bij een drukkerij in Amsterdam en woonde bij zijn ouders. In maart 1943 werd hij in het kader van de verplichte arbeidsinzet door het Gewestelijk Arbeidsbureau naar Berlijn gestuurd. Hij keerde in februari 1944 met verlof terug naar Amsterdam en dook onder.

Verzetsactiviteiten

Kort nadat hij was ondergedoken, sloot Wever zich aan bij een Amsterdamse knokploeg. Vanaf september 1944 maakte hij deel uit van Binnenlandse Strijdkrachten en was betrokken bij diverse acties, zoals het verwijderen van dynamietladingen onder bruggen en dijken en overvallen.

Arrestatie en moord

Wever en een groepsgenoot hadden op 26 februari 1945 opdracht om een zwarthandelaar te overvallen. Zij werden op weg naar de overval in de Haarlemmermeerstraat door twee Nederlandse politiemannen aangehouden voor een papiercontrole. Bij fouillering bleken beiden een wapen bij zich te hebben. Zij werden overgedragen aan de Sicherheitspolizei, die hen naar het Huis van Bewaring in Amsterdam bracht. Hier werden zij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 12 maart werd Wever met 29 andere verzetsmensen in Amsterdam bij het Eerste Weteringplantsoen doodgeschoten. De fusillade was een represaille voor de moord op Ernst Wehner, Kriminaloberassistent bij het Einsatzkommando Amsterdam. De lichamen van de 30 gefusilleerden werden provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page