top of page
Johannes Hubertus Sonderen

Johannes Hubertus Sonderen

Grafvak:

23

geboren: 9 juli 1912 in Lintvelde, nabij Borculo
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 31 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: landbouwer en loondorser in Lintvelde
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 6

R.I.P. Gevallen voor het vaderland

Achtergrond

Jan Sonderen was eigenaar van een loondorsersbedrijf in Lintvelde.

Verzetsactiviteiten

Op eigen initiatief bracht Sonderen in de loop van de oorlog verschillende (Joodse) onderduikers onder. Eind 1943 kwam hij in contact met de in Borculo ondergedoken reserveofficier Van den Boogerd. Deze gaf leiding aan de plaatselijke Ordedienst (OD); een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Met zijn jongere broer Theo werd hij gevraagd van deze verzetsgroep lid te worden.


Begin 1944 sloot de OD-Borculo zich aan bij de knokploeg Aalten.


Als lid van de knokploeg was Sonderen betrokken bij overvallen op distributiekantoren. Daarnaast repareerde en beheerde hij de wapens van de knokploeg, zoals een ‘boardgun’, die hij uit een neergeschoten Engels vliegtuig haalde.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door V-mann W. Markus werden Sonderen en zijn broer op 20 april 1944 door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Een V-mann is een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden.


Sonderen werd in kamp Vught ingesloten in een van de bunkercellen; een soort zeer kleine isoleercel. Na door het Polizeistandgericht in Den Bosch ter dood te zijn veroordeeld, werd hij met zijn broer en 27 andere verzetsmensen op 6 juni 1944 gefusilleerd in het duingebied bij Overveen en daar in een massagraf begraven.


De verrader Markus werd in 1945 gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd. In 1956 werd hij vrijgelaten.

bottom of page