top of page
Jantje Jan van Nijendaal

Jantje Jan van Nijendaal

Grafvak:

10

geboren: 13 juni 1926 in Wijk bij Duurstede
overleden: 30 januari 1945 in Amsterdam, 18 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: scholier in Wijk bij Duurstede
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 1

Achtergrond

Jantjen van Nijendaal zat nog op school toen hij zich begin 1944 bij een verzetsman in Wijk bij Duurstede meldde voor het verrichten van illegale activiteiten op radio-technisch gebied. Aangezien dergelijk werk niet voorhanden was, bleef hij tot de zomer praktisch werkloos.

Verzetsactiviteiten

Na de zomer kreeg Van Nijendaal één keer opdracht wapens van Veenendaal naar zijn woonplaats te vervoeren en werd betrokken bij het observeren van Duits militair verkeer.


Op zeker moment zag hij kans het geweer van een Duitser te bemachtigen. Toen bleek dat dit door derden was gezien en de plaatselijke Ortskommandant hiervan in kennis was gesteld, werd het wapen door een oude stadsgenoot teruggebracht. De Ortskommandant zag hierop af van verdere maatregelen.

Arrestatie en moord

Op 9 januari 1945 toonde Van Nijendaal op de Markt in Wijk bij Duurstede veel belangstelling voor geparkeerde Duitse voertuigen. Hij werd door de Ortskommandantaangeroepen en gevraagd waarom hij zich niet had aangemeld voor het verrichten van werk voor de Duitsers. Nadat Van Nijendaal naar diens zin een brutaal en uitdagend antwoord had gegeven, werd hij aangehouden. Bij het verhoor kwam de kwestie van het gestolen geweer naar boven. Van Nijendaal werd hierop overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 30 januari 1945 werd hij met vier andere verzetsmensen gefusilleerd bij de Amsteldijk. De aanleiding voor de fusillade is onduidelijk. In opdracht van de bezetter werden de vijf lichamen in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page