top of page
Jan Kloos

Jan Kloos

Grafvak:

10

geboren: 7 mei 1919 in Dordrecht
overleden: 30 januari 1945 in Amsterdam, 25 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: student biologie in Leiden en Utrecht plus assistent-ornitholoog in Wageningen
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 1

Achtergrond

Jan Kloos weigerde als doctoraalstudent biologie in maart 1943 de loyaliteitsverklaring te tekenen. De bezetter eiste dit van studenten, wilden zij verder kunnen studeren. Gedwongen om zijn studie te staken, ging hij als assistent-ornitholoog bij de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen werken.

Verzetsactiviteiten

Kloos raakte in Wageningen betrokken bij het verzet. In zijn geboorteplaats Dordrecht werd hij lid van in de plaatselijke afdeling van de Ordedienst (OD); een illegale organisatie, voor een deel ontstaan in militaire kringen. In oktober 1944 sloot hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) en verzamelde gegevens over geschutsopstellingen, troepen- en treinbewegingen voor de inlichtingendienst van de BS. Ook verspreidde hij illegale lectuur.

Arrestatie en moord

Een week na de aanhouding als gevolg van verraad van de verzetsman Reidsma, in wiens zakboekje Kloos en zijn vrouw stonden genoteerd, werden zij beiden gearresteerd. Zij waren enkele weken daarvoor getrouwd. In Utrecht werd hij bij verhoren zwaar mishandeld. Zijn vrouw werd tijdens één van deze verhoren met hem geconfronteerd.


Half januari 1945 werd Kloos overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 30 januari 1945 werd hij met vier andere verzetsmannen, onder wie Reidsma, gefusilleerd bij de Amsteldijk. De aanleiding voor de fusillade is onduidelijk. In opdracht van de bezetter werden de vijf lichamen in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen. Zijn vrouw was vijf dagen eerder in Utrecht vrijgelaten.

bottom of page