top of page
Antonius Hendrik Frankenmolen

Antonius Hendrik Frankenmolen

Grafvak:

24

geboren: 29 juli 1915 te Amsterdam
overleden: 18 januari 1945 te Amsterdam, 29 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: verkoper bij Vroom & Dreesmann en ambtenaar bij het Gewestelijk Arbeidsbureau te Amsterdam; romancier
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 1

Ton, Papa, wij vergeten je nooit

Achtergrond

Ton Frankenmolen bezocht vanaf 1927 in Venray het Rooms-Katholieke Gymnasium. In 1935 keerde hij in verband met het overlijden van zijn vader terug naar zijn ouderlijk huis in Amsterdam en ging als verkoper werken bij Vroom & Dreesmann. In zijn vrije tijd schreef hij romans en gedichten.


Toen hij in juli 1943 in aanmerking kwam voor de arbeidsinzet in Duitsland, accepteerde hij een betrekking als buitendienst-ambtenaar bij de afdeling Rüstung van het Gewestelijk Arbeidsbureau in Amsterdam (GAB).

Verzetsactiviteiten

Vanuit zijn functie bij het GAB fungeerde Frankenmolen al spoedig als illegale contactman tussen het GAB en enkele grote bedrijven in de metaalsector, zoals de Nederlandsche Dok-Maatschappij, de Nederlandsche Scheepsbouw-Maatschappij en Werkspoor.


Door het saboteren van allerlei regelingen, het verstrekken van vervalste papieren en het onvindbaar maken van gegevens bij het GAB zorgde hij ervoor dat tientallen mannen zich konden onttrekken aan tewerkstelling in Duitsland. Daarnaast hield hij zich bezig met het verspreiden van illegale bladen, vooral het socialistische blad Het Parool.

Arrestatie en moord

Op 5 januari 1945 werden enkele GAB-medewerkers, die in het kader van de Liese-Aktion aan de registratie van arbeidskrachten hadden meegewerkt, door het verzet neergeschoten, waarbij er zes werden gedood. DeLiese-Aktion was een Duitse maatregel uit december 1944 die tot doel had Nederlandse mannen te werven voor de Duitse arbeidsinzet. Dit in verband met het tekort aan werkkrachten als gevolg van het Duitse Ardennenoffensief.


De Duitsers namen de liquidatie hoog op en besloten als represaille geen gevangenen die op Todeskandidaten-lijsten stonden te fusilleren, maar GAB-medewerkers van wie vermoed kon worden dat zij anti-Duits waren. Op 10 januari 1945 werden Frankenmolen en zestien collega’s op kantoor gearresteerd. Nadat was vastgesteld wie van de gevangen genomen ambtenaren niets met deze zaak te maken had of een gezin had te onderhouden werden elf mannen uitgezocht om te worden doodgeschoten.


De fusillade vond op 18 januari 1945 op de Amsteldijk in Amsterdam plaats. Daarna werden de lichamen naar de duinen bij Overveen afgevoerd om in een massagraf te worden begraven.


Vijf weken later werd het enige kind van Frankenmolen geboren: een zoon, Ton.

bottom of page