top of page
Nicolaas Snijders

Nicolaas Snijders

Grafvak:

1

geboren: 26 september 1918 in Amsterdam
overleden: 5 februari 1943 op de Leusderheide, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: kopergieter in Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: Leusderheide

Tegen de geest vermogen de bajonetten niets. Rust in vrede

Achtergrond

Nico Snijders was socialist. Hij was lid van de Arbeiders Jeugd Centrale AJC, de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP; voorloper van de PvdA) en de Rode Valken. Hij werkte vanaf 1933 samen met zijn tweelingbroer Cor als metaalarbeider bij IJzergieterij J. Zimmer & Zn. in Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

Snijders en zijn broer verborgen in de zomer van 1940 21 revolvers en ruim 4000 patronen in hun ouderlijk huis en op de ijzergieterij. Deze waren uit een depot in de Coenhaven gesmokkeld.


Vanaf het najaar van 1940 behoorde Snijders tot één van de eerste verspreidersgroepen van de Nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen. Pieter ’t Hoen was de schuilnaam van de socialist en oprichter van het illegale blad Het Parool, Frans Goedhart. Vanaf begin 1941 verspreidde Snijders ook Het Parool. Daarnaast plakte hij illegale pamfletten aan muren en over Duitse bekendmakingen.


Hij nam deel aan relletjes met NSB’ers en op de 61e verjaardag van koningin Wilhelmina liep hij met een bloem in zijn knoopsgat door de Kalverstraat.

Arrestatie en moord

Op 2 september 1941 werd Snijders op zijn werk door twee voor de Sicherheitspolizei werkende Nederlandse politierechercheurs gearresteerd. Hij werd verhoord over een anonieme brief, waarin stond dat hij illegale pamfletten verspreidde. Hij bekende om huiszoeking te voorkomen, waar immers wapens lagen. Hierop werd hij gevangen gezet in het Huis van Bewaring in Amsterdam en vervolgens overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen en later naar de kampen Amersfoort en Vught.


Met zestien Parool-mannen werd Snijders op 19 december 1942 ter dood veroordeeld. Op 5 februari 1943 werd hij met negentien andere verzetsmensen, onder wie dertien leden van de Paroolgroep op de Leusderheide gefusilleerd en daar begraven.


De Paroolgroep werd op 19 december 1945 in grafvak 1 van de Eerebegraafplaats herbegraven.

bottom of page