top of page
Johannes Stephanus Keune

Johannes Stephanus Keune

Grafvak:

31

geboren: 1 maart 1914 in Amsterdam
overleden: 25 april 1945 in Amsterdam, 31 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: loopknecht, venter, muzikant, luchtacrobaat
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

Stierf voor vrijheid en recht

Achtergrond

Jan Keune had geen vaste baan. Volgens gegevens van het Gemeentelijk Bureau voor Sociale Zaken in Amsterdam was hij zenuwpatiënt en had hij een spraakgebrek. Vanaf 1933 verdiende Keune de kost als loopknecht en straatventer en door te bedelen. Sinds 1937 ontving hij vrijwel onafgebroken steun.


In oktober 1942 weigerde hij opgenomen te worden in een tehuis voor onbehuisden. Zijn steun werd gestaakt en hij voorzag hierna in zijn onderhoud door als straatmuzikant en luchtacrobaat op te treden.

Verzetsactiviteiten

In mei 1943 werd Keune lid van een sabotagegroep van de Raad van Verzet (RvV), een landelijke koepelorganisatie van verzetsgroepen. Door dit lidmaatschap kreeg hij ondersteuning van het Solidariteitsfonds.


Aanvankelijk observeerde Keune, spelend op zijn gitaar, objecten waar de RvV een overval op wilde plegen. Vanaf juli 1944 nam hij zelf deel aan gewapende acties. Hij was onder andere betrokken bij een actie waarbij twee gevangenen werden bevrijd toen ze werden overgebracht naar het hoofdkwartier van de Sicherheitspolizei.

Arrestatie en moord

Na een geslaagde overval op een NSB’er, in de nacht van 24 op 25 april 1945, ging Keune vroeg in de ochtend, met de RvV’er met wie hij de aanslag had uitgevoerd, naar het onderduikadres van de leider van de sabotagegroep om verslag uit te brengen. Kort hierna vielen drie agenten van de Sicherheitspolizei binnen en schoten de drie mannen dood.


Diezelfde ochtend werden zij in een gezamenlijk graf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page