top of page
Jacob Wagenaar

Jacob Wagenaar

Grafvak:

16

geboren: 31 januari 1905 in Sint Pancras
overleden: 4 februari 1945 in Naarden, 40 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: kweker en bloembollenhandelaar in Heiloo
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 1

En ik zal hem mijn heil doen zien. Psalm 91

Achtergrond

Jaap Wagenaar had voor de oorlog een goed renderend bloembollenbedrijf in Heiloo en deed veel zaken met de VS.

Verzetsactiviteiten

Wagenaar sloot zich in 1943 aan bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers in Alkmaar. Hij hielp onderduikers en distribueerde bonkaarten. Daarnaast verrichtte hij spionagediensten.


In 1944 werd hij lid van een knokploeg en zorgde via relaties voor wapens en munitie. De knokploeg ging in september 1944 op in de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) en Wagenaar werd aangesteld als groepscommandant.


In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 was hij op weg naar een afwerpterrein in de Wogmeer om gedropte wapens op te halen. Bij de brug in Rustenburg raakte hij betrokken bij een vuurgevecht tussen leden van de BS, enkele Duitsers en Landwachters: leden van een pro-Duitse Nederlandse paramilitaire organisatie. Ondanks dat zijn duim werd afgeschoten, zag hij kans te ontkomen en onder te duiken bij zijn zuster en zwager in hun boerderij in Heiloo.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door een bij Wagenaar verblijvende Zeeuwse evacué vond op de boerderij op oudejaarsavond 1944 een inval plaats door enkele Landwachters. Wagenaar zag kans te ontvluchten, maar werd bij de achtervolging aangeschoten en gearresteerd. Hij werd gewond opgenomen in het Marine-Lazarett in Heiloo.


Op 3 februari 1945 werd hij, na diverse verhoren, overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 4 februari 1945 werd hij met vier andere verzetsstrijders in Naarden gefusilleerd als represaille voor het verwonden van een Duitse soldaat. Wagenaar werd liggend op een brancard doodgeschoten, omdat hij als gevolg van zijn verwondingen niet kon lopen. Hun lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

bottom of page