top of page
Jacob Miedema

Jacob Miedema

Grafvak:

2

geboren: 15 juni 1891 in Nieuwer-Amstel
overleden: 7 maart 1945 in Haarlem, 53 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: zelfstandig drogist in Amsterdam
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 3

In Christus meer dan overwinnaar

Achtergrond

Vanaf 1943 was Miedema lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en aangesloten bij de groep rond het illegale blad Trouw. In juli 1944 ondersteunde hij de oprichting van de knokploeg Reintje de Vos die onder leiding stond van zijn buurman Bons.


Miedema’s woning fungeerde niet alleen als post-, contact- en vergaderadres voor het verzet, maar ook als opslagplaats voor levensmiddelen die in het kader van ondersteuning aan gezinnen door het verzet werden uitgereikt. Als lid van de knokploeg was Miedema betrokken bij vervoer en opslag van wapens.

Verzetsactiviteiten

Door verraad overviel de Sicherheitspolizei op 10 januari 1945 de woning van Miedema. Nadat tijdens de huiszoeking belastende papieren en een aantal wapens waren ontdekt, werden zowel Miedema als zijn juist thuisgekomen zoon Leendert gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Dochter Cornelia, die koerierster was voor de knokploeg, dook onder in Friesland.


Miedema werd op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. Zijn 24-jarige zoon werd gevangen gezet in Amersfoort en later in de concentratiekampen Neuengamme en Bergen-Belsen. Hij overleed als gevolg van uitputting in mei 1945 in een Amerikaans veldhospitaal.


Miedema werd op 7 maart 1945 als represaille voor de moord op de Nederlandse NSB-er en opperwachtmeester van de Staatspolitie, Zirkzee, door onder meer Hannie Schaft, met veertien anderen aan de Dreef in Haarlem gefusilleerd. De lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

Arrestatie en moord

bottom of page