top of page
Hilbert van Dijk

Hilbert van Dijk

Grafvak:

26

geboren: 21 juni 1908 in Kampen
overleden: 16 juli 1944 in het duingebied bij Overveen, 36 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: banketbakker/kok in Kampen
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 4

En niemand kan ze rukken uit de hand mijns vaders. Joh. 10:29b

Achtergrond

Hilbert van Dijk was eigenaar van een banketbakkerij-kokerij in Kampen.

Verzetsactiviteiten

Al in het najaar van 1940 verspreidde Van Dijk illegale bladen in Kampen. Vanaf medio 1942 verleende hij hulp aan (Joodse) onderduikers. In de loop van 1943 werd hij een centrale figuur in de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en vaste bezoeker van regionale en landelijke vergaderingen hiervan. Ook was hij betrokken bij enkele bonnenkraken.


Toen de LO steeds meer behoefte kreeg aan een regelmatige aanvoer van distributiebescheiden, werd besloten de voor de LO opererende knokploegen te centraliseren, nieuwe te vormen en het werk van de knokploegen te coördineren. Van Dijk kreeg de centrale leiding van de in augustus 1943 opgerichte Landelijke Knokploegen (LKP).


Van Dijk legde contacten met mensen van de NS en in gevangenissen. Tevens regelde hij verdelingen van bonkaarten. Inmiddels ondergedoken in Amsterdam, was hij van maart tot juni 1944 LKP-afgevaardigde in de Kern en vanaf juni schakel tussen de LKP- en LO-top. Samen met Johannes Post organiseerde hij een overval op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam, waar veel verzetsmensen als Todeskandidaten voor represailles waren opgesloten. Helaas mislukte de overval.

Arrestatie en moord

Op 15 juli 1944 - een uur na de mislukte overval - werden Van Dijk en Post op straat overvallen door de Sicherheitspolizei toen zij wachtten op een auto van hun knokploeg. Zij waren niet op de hoogte gebracht van de fatale afloop van de overval met het verraad, een schietpartij en vele gewonden en arrestaties. Toen de auto omstreeks de afgesproken tijd de straat inreed en stopte, stapten er geen verzetsmensen uit, maar officieren van de Sicherheitspolizei.


Van Dijk wist in eerste instantie te ontkomen, maar werd kort daarna door buurtbewoners verraden en, gewond, overmeesterd. De volgende dag werd hij met veertien andere verzetsmensen standrechtelijk voor de overval doodgeschoten in de duinen bij Overveen.

bottom of page