top of page
Christiaan Wilhelmus Dobbinga

Christiaan Wilhelmus Dobbinga

Grafvak:

4

geboren: 2 oktober 1898 te Amsterdam
overleden: 14 april 1945 te Amsterdam, 46 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: sergeant-telegrafist Koninklijke Marine
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 3

Rust in vrede, beste man en vader

Achtergrond

Chris/Kik Dobbinga was sergeant-telegrafist bij de Koninklijke Marine. Na de capitulatie in mei 1940 werd hij in augustus gedemobiliseerd en gelijktijdig gepensioneerd. Hij was bijna 28 jaar in dienst geweest, waarvan ruim zestien jaar in Nederlands-Indië.


In september 1940 trouwde hij een ruim acht jaar jongere weduwe met een vijfjarig dochtertje en ging met hen in Amsterdam-Noord wonen. Eind april 1943 dook hij onder na een oproep voor terugkeer in Duitse krijgsgevangenschap te hebben ontvangen.

Verzetsactiviteiten

Vanaf mei 1944 was Dobbinga met enkele andere oud-marinemannen als marconist verbonden aan Leidend Station-II van de Radiodienst van de Ordedienst: een illegale organisatie, voor een deel ontstaan in militaire kringen. De radio-, zend- en ontvangpost was geïnstalleerd in een gehuurd gedeelte van het Oudeliedentehuis in Amsterdam.


Van mei tot september 1944 werkte Dobbinga wekelijks mee aan het illegaal verzenden van gecodeerde telegrammen. Na Dolle Dinsdag, toen veel mensen dachten dat Nederland elk moment bevrijd kon worden, was hij dagelijks betrokken bij zendingen.

Arrestatie en moord

Na een inval in het pand op dinsdagavond 30 januari 1945 werd Dobbinga daar de volgende dag door postende medewerkers van de Sicherheitspolizei gearresteerd. Vermoedelijk was de zender uitgepeild.


Op 14 april 1945 werd hij, na gevangenschap in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen en het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam, met negen anderen, onder wie een collega-marconist, op de Amsteldijk gefusilleerd. De aanleiding voor de fusillade was onduidelijk. Gezamenlijk werden de tien mannen in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page