top of page
Adrianus Johannes van Leeuwen

Adrianus Johannes van Leeuwen

Grafvak:

1

geboren: 4 juni 1906 in Den Haag
overleden: 5 februari 1943 op de Leusderheide, 36 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: typograaf in Den Haag
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: Leusderheide

Achtergrond

Joop van Leeuwen kwam op zestienjarige leeftijd als volle wees in huis bij mevrouw Kockx, eigenares van een drukkerij en kantoorboekhandel in Den Haag. In de jaren ’30 werkte hij met zijn pleegbroer Gerrese, de compagnon van zijn pleegmoeder, als typograaf in de drukkerij.

Verzetsactiviteiten

Vanaf september 1941 drukten de twee pleegbroers het illegale socialistische blad Vrijheid; een Haagse uitgave van Het Parool. Doel van dit Haagse ‘kopblad’ was om het vervoer van grote hoeveelheden exemplaren van het blad uit Amsterdam naar elders te vermijden. Om de Duitsers op een dwaalspoor te brengen had het blad de andere naam Vrijheid.

Arrestatie en moord

Op 5 februari 1942 werden Van Leeuwen, zijn pleegmoeder en pleegbroer Geresse door twee Nederlandse politierechercheurs, die voor Sicherheitspolizei werkten, gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen. Het adres van de drukkerij was genoemd door de leider van de Vrijheid-groep, die na te zijn gearresteerd onder zware marteling doorsloeg.


Ook had een oud-secretaris van voetbalvereniging Archipel, uit wrok over het feit dat hij wegens diefstal uit het bestuur was gezet, zijn medebestuursleden Van Leeuwen en Gerrese aangegeven bij de politie.


Mevrouw Kockx werd begin augustus 1942 vrijgelaten. Van Leeuwen en zijn pleegbroer bleven in gevangenschap en werden in de kampen Amersfoort en Vught ondergebracht en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Op 5 februari 1943 werden zij met achttien andere ter dood veroordeelden, onder wie dertien Parool-mannen en de leider van de Vrijheid-groep op de Leusderheide gefusilleerd.

Op 19 december 1945 werd de zogenaamde Paroolgroep in grafvak 1 van de Eerebegraafplaats herbegraven.

bottom of page