In het verzet
Hoe het sommige verzetsstrijders verging voordat zij op de Eerebegraafplaats werden begraven, kun je op deze pagina lezen:

Hannie Schaft, het meisje met het rode haar
Gerrit van der Veen, een kunstenaar in verzet
Johannes Post, een standvastige landbouwer
Begraven en herbegraven
Meer lezen

Hannie SchaftJohannes Post, een standvastige landbouwer
Johannes Post was boer in Nieuwlande, in de buurt van Coevorden in Drente. Hij werd op 4 oktober 1906 geboren in het iets verderop gelegen Hollandscheveld. In 1935 werd hij gemeenteraadslid en wethouder in Oosterhesselen, een dorp daar in de buurt. Het leven is er rustig, totdat het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland binnenvalt. Johannes wilde zich meteen aanmelden om tegen de Duitsers te vechten, maar doordat de echte strijd al snel voorbij was, kwam het daar niet van. In het begin van de bezetting houdt hij zich bezig met kleine verzetsdaden. In 1942 verandert dat: de kleine verzetsdaden worden groot.

In het najaar van 1942 begint hij mensen te helpen die zich moeten verbergen voor de Duitse bezetter. Tot begin 1943 doet hij dat alleen, maar daarna verzamelt hij een groep om zich heen: Verzetsgroep-Nieuwlande. Deze groep pleegt overvallen om identiteitspapieren te bemachtigen voor mensen die moeten onderduiken. Johannes Post wordt daarbij gepakt, samen met zijn koerierster Celine Kuijper. Johannes ontstnapt, maar Celine niet: zij komt om in concentratiekamp Auschwitz. Johannes houdt zich verborgen voor de Duitsers en gaat eind 1943 naar Rijnsburg in Zuid-Holland.

In Rijnsburg vormt hij een nieuwe groep: KP-Johannes (KP staat voor ‘knokploeg’). Ook deze groep voert overvallen uit om identiteitsbewijzen te stelen, bijvoorbeeld uit gemeentehuizen. In 1944 sluit Johannes zich aan bij de LKP: de landelijke knokploegen. Op 15 juli van dat jaar gaat het vreselijk mis. Hij organiseert een overval op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam om gevangen verzetsstrijders te bevrijden. Onder hen is zijn boezemvriend Jan Wildschut, die bijna een maand daarvoor is opgepakt. De overval mislukt en al een uur daarna wordt hij op straat gearresteerd. Hij probeert te ontsnappen door met zijn revolver om zich heen te schieten, maar hij wordt toch gepakt.

De dag erna, 16 juli 1944, wordt Johannes Post in de duinen bij Overveen geëxecuteerd, samen met veertien andere verzetsstrijders. Hij is begraven op de Eerebegraafplaats, naast zijn broer Marinus, die op 17 november 1944 in Alkmaar werd gefusilleerd.