In het verzet
Hoe het sommige verzetsstrijders verging voordat zij op de Eerebegraafplaats werden begraven, kun je op deze pagina lezen:

Hannie Schaft, het meisje met het rode haar
Gerrit van der Veen, een kunstenaar in verzet
Johannes Post, een standvastige landbouwer
Begraven en herbegraven
Meer lezen

Hannie Schaft

Het meisje met het rode haar
Een van de verzetsstrijders die in de duinen bij Bloemendaal is gefusilleerd, is Hannie Schaft. Hannie is beter bekend onder een andere naam: het meisje met het rode haar. Zij is de enige vrouw die op de Eerebegraafplaats ligt begraven.

Jannetje Johanna Schaft (ze werd meestal Jo of Hannie genoemd) werd op 16 september 1920 geboren in Haarlem. Toen in mei 1940 de oorlog uitbrak, studeerde zij Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Zij stopte met haar studie en ging langzaam maar zeker steeds meer doen voor het verzet. In 1943 kwam zij in een verzetsgroep terecht. Hannie was onder meer betrokken bij een aanslag op een elektriciteitscentrale en op een spoorbrug over het Spaarne in Haarlem. En zij schoot ook collaborateurs dood. Hannie had rood haar, en om niet te veel op te vallen, verfde zij dat zwart.

Op 21 maart 1945, dus zo’n anderhalve maand voor het einde van de oorlog, werd Hannie bij een controlepost gearresteerd omdat zij verboden kranten in haar fietstas had. De Duitsers vonden later bovendien een pistool in haar handtas. Ze werd dagenlang verhoord, en de Duitsers kwamen er toen achter dat zij het ‘rothaarige Mädel’ was, dus het ‘meisje met het rode haar’, van wie zij wisten dat ze aanslagen had gepleegd. Hannie Schaft werd daarom doodgeschoten. Dat gebeurde in de duinen, op 17 april 1945 – dat wil zeggen: maar tweeënhalve week voor de bevrijding! Hannie was toen nog maar 24 jaar ...