Op de Eerebegraafplaats vinden jaarlijks vier herdenkingen plaats.

5 februari
Op 5 februari worden de medewerkers van het toentertijd illegale blad Het Parool herdacht die na het eerste Paroolproces op
5 februari 1943 werden gefusilleerd, of in een concentratiekamp of de gevangenis terechtkwamen. Om 10.30 uur wordt op de begraafplaats Zandvoort het graf van de gefusilleerde drukker Wim Gertenbach bezocht. Aansluitend, om circa 11.00 uur, vindt de herdenking plaats bij de graven op de Eerebegraafplaats.
De Stichting Democratie en Media (voorheen Stichting Het Parool) organiseert deze jaarlijkse herdenking.

4 mei
Op 4 mei, tijdens de Nationale Dodenherdenking, start om 19.00 uur een stille tocht vanaf de watertoren aan de Zeeweg in Bloemendaal naar de Eerebegraafplaats. Daar wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.
Deze herdenking, met doorgaans duizenden belangstellenden, wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal.

10 mei
Sinds 1946 herdenkt de (voormalige) Vereniging van Ex-Politieke Gevangenen uit de bezettingstijd (Expogé) de in de bezettingstijd gevallen vrienden. Om 12.00 uur start de herdenking met een stille tocht vanaf de parkeerplaats op de Eerebegraafplaats.

Laatste zondag van november
Tot slot is er elke laatste zondag van november de Nationale Hannie Schaft-Herdenking in het centrum van Haarlem. Voorafgaand hieraan wordt 's ochtends het graf van Hannie Schaft op de Eerebegraafplaats bezocht. Wilt u meer informatie over de Nationale Hannie Schaft-Herdenking, kijk dan op de website over Hannie Schaft.